Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Južnokorejska prestolnica Posebno mesto Seul

Poslušajte zvočni odlomek

Popotniški nasveti za velemesto Seul

Seul je prestolnica Južne Koreje, ki se nahaja na severozahodnem območju Korejskega polotoka. Lego države opredeljujejo Rumeno morje, Vzhodnokitajsko morje in Japonsko ali Vzhodno morje. Seul obsega 0,28 odstotka površine celotnega polotoka oziroma 0,61 odstotka Južne Koreje. Na površini 605,21 kvadratnega kilometra v prestolnici živi 9.736.027 ljudi. Skozi mesto teče reka Han, ob kateri se vrstijo številni javni mestni parki. V članku o južnokorejski prestolnici Seul vam s številnimi popotniškimi nasveti svetujemo, kaj početi v velemestu in kako najbolje preživeti čas v mestnih okrožjih Seula, kjer se povezujeta zgodovinski in novejši del mesta s sodobnim načinom življenja. Prestolnica šteje petindvajset mestnih okrožij.

Najlepše palače osrednjega dela mesta

Palače Južne Koreje in Seula so tiste turistične znamenitosti, ki si jih lahko vsak popotnik ogleda, ko se odloči za potovanje v južnokorejsko prestolnico. Med vladavino dinastije Čoson (Joseon) od štirinajstega do dvajsetega stoletja (1392–1910) so zgradili nekaj palač, kot so na primer palače Gjongbokgung (Gyeongbokgung), Čangdokgung (Changdeokgung), Čanggjonggung (Changgyeonggung), Doksugung (Deoksugung) in Gjonghuigung (Gyeonghuigung), ki predstavljajo več kot petsto let južnokorejske tradicije. Kulturne znamenitosti oziroma palače Južne Koreje prikazujejo razvoj Seula z značilnim azijskim slogom arhitekture, življenjem južnokorejskega ljudstva in dinastije Čoson.

Palača Gjongbokgung (Gyeongbokgung) je nastala leta 1404 in tako postala glavna kraljeva palača dinastije Čoson. Z osrednjim delom stavbe, ki povezuje vrata Gvanghvamun (Gwanghwamun), Heungnjemun (Heungnyemun), Geungdžongmun (Geunjeongmun) ter palače Sadžongjon (Sajeongjeon), Gangnjondžon (Gangnyeongjeon) in Gjotedžon (Gyotaejeon), so njeni načrtovalci upoštevali geometrijski red konstrukcije in jo zgradili simetrično skladno. Stavba je od nastanka do danes doživela nekaj sprememb, saj so jo zaradi obleganja morali večkrat prenoviti. Danes se v njej nahajata Narodni palačni muzej Koreje (National Palace Museum of Korea) in Narodni folklorni muzej Koreje (National Folk Museum of Korea).

02_Znamenitosti_Seula_-_Seoul_tourist_attractions_-_Changdeokgung_Palace_-_Photo_by_Soyoung_Han_on_Unsplash.jpg

Palača Čangdokgung (Changdeokgung) je druga palača, ki so jo zgradili po prvi kraljevi palači Gjongbokgung (Gyeongbokgung). Zgrajena je bila kot nadomestna palača za začasno uporabo v primeru, da bi jo ob vojni ali naravni katastrofi potrebovali za opravljanje funkcije. Tako je v času dinastije Čoson postala pomembno prizorišče kraljev, kjer so ti upravljali z vladavino dinastije in izvajali pomembne odločitve za narod. Izgled stavbe je obogaten z značilnimi geometrijskimi invariantami zveznih preslikav, ki s ponavljanjem barvnih vzorcev ustvarjajo vtis harmonije dekorativnega motiva.

Palača Čanggjonggung (Changgyeonggung) je bila zgrajena leta 1418, ko se je kralj Sedžong poklonil prejšnjemu kralju Tedžongu. Da bi izrazil neodvisnost, je dal palačo zgraditi usmerjeno proti vzhodu in dvorano Nedžon namenil za bivalni prostor in tako je postala rezidenčni bivalni prostor palače Čanggjonggung . Glavni vhod v palačo so poimenovali Honghva (Honghwa), kar v prevodu pomeni spodbujati harmonijo ali navdihovati javnost z izvajanjem kreposti. Ob prehodu glavnih vrat zagledamo most Okčongdžo (Okcheongjo), ki je okrašen z izrezljanimi simboli, katerih namen je odvračanje zlih duhov.

Palača Doksugung (Deoksugung) se je prvotno imenovala Gjongungung (Gyeongungung), vendar je bila leta 1907 preimenovana v Doksugung (Deoksugung), ko je kralj Godžong odstopil prestol kralju Sundžongu. Med ostalimi južnokorejskimi palačami je prava posebnost, saj je v njen zunanji del vključen moderen zahodnjaški slog vrta z značilno fontano. Palača je zgrajena na ravnini, okoli nje pa poteka mestno obzidje Hanjang (Hanyang City Wall), ki je palačo ščitilo pred vsiljivci. Tako kot ostalih pet palač Seula je bila tudi palača Doksugung v času kolonialnih vojn močno poškodovana. Po vojnih napadih se je ohranila le tretjina stavbe.

03_Znamenitosti_Seula_-_Seoul_tourist_attractions_-_Deoksugung_Palace_-_Photo_by_SeongPhil_Jang_on_Unsplash.jpg

Palača Gjonghuigung (Gyeonghuigung) se je med drugim imenovala velika palača Saemun Gate ali Western Palace. Ime je pridobila po lokaciji v mestu, kjer je bila zgrajena. Leta 1616 so jo preimenovali v palačo Gjonghuigung. V obdobju japonske okupacije, med letoma 1910 in 1945 je bila stavba popolnoma uničena. Kljub temu da so jo leta 1990 skušali obnoviti, niso uspeli doseči njenega izgleda iz 17. stoletja. V palači se nahaja Muzej zgodovine (Seoul Museum of History) in Umetnostni muzej (Seoul Museum of Art). Leta 2009 so v palači gostili Pradin Transformer, razstavo modnih dizajnov z naslovom Below the Waist.

Kaj početi v velemestu Seul?

Seul je zanimiv za popotnike z raznolikimi vzgibi po raziskovanju azijskega okolja, v katerem sta prisotni značilna kultura in tradicija tamkajšnjega naroda. Obiskovalcem razkriva tisočletja staro zgodovino svojega nastanka. Mesto so ob reki Han namreč naselili predniki južnokorejskega ljudstva. Seveda pa ne gre pozabiti na to, da to azijsko velemesto v sodobnem času predstavlja odlično izkušnjo modernega sveta, kjer lahko vsak izbere kaj po svojem okusu. Popestrite si torej potovanje s ponudbo Seoul City 1-Day Tour & Nanta Or Korean Folk Village Option, VIP Travel, s čimer odkrijete najodmevnejše znamenitosti Seula ali načrtujte jutranjo rekreacijo in spoznavanje mesta s ponudnikom storitve We Ride Korea – Seoul Highlights: E-bike Tour.

04_Znamenitosti_Seula_-_Seoul_tourist_attractions_-_Photo_by_Sava_Bobov_on_Unsplash.jpg

O tem, kaj si ogledati v Južni Koreji in njenem glavnem mestu ter na kaj vse je vredno biti pozoren, ko potujemo v azijsko državo, si preberite v potopisnem prispevku o Južni Koreji z naslovom Potovanje v Južno Korejo. I LOVE SEOUL TOUR Lctd s podjetjem GET YOUR GUIDE predstavlja dnevni izlet na demilitariziranem območju Južne Koreje, kjer izveste podrobnosti o vojni med Severno in Južno Korejo. V mestu Padžu (Paju) z observatorijem Dora doživite razgled na nekdanjo vojno cono s ponudbo Seoul: South Korea Demilitarized Zone Half & Full Day Tour. Ponudba vključuje vstopnice, prevoz, voden ogled, kosilo in streljanje z orožjem.

Za ljubitelje zgodovine in umetnosti je na voljo ogled narodnega muzeja, kjer si je mogoče ogledati šest stalnih razstav v galerijskih prostorih Galerija prazgodovine in antične zgodovine (Prehistory and Ancient History Gallery), Galerija srednjeveške in zgodnje sodobne zgodovine (Medieval and Early Modern History Gallery), Galerije kaligrafije in slikarstva (Calligraphy and Painting Gallery), Galerija kiparstva in rokodelstva (Sculpture and Crafts Gallery), Galerija azijske umetnosti (Asian Art Gallery) in Galerija donacij (Donation Gallery). Za vse, ki pa ste bolj naklonjeni sodobni umetnosti animiranega filma in bi si radi ogledali razstavo animiranih junakov ameriškega podjetja Marvel Entertainment, kakor tudi DC Comics, je poskrbel Figure Museum W v najbolj razvpitem mestnem okrožju Seula – Gangnamu (Gangnam-gu).

05_Znamenitosti_Seula_-_Seoul_tourist_attractions_-_Gangnam-gu_-_Photo_by_Bundo_Kim_on_Unsplash.jpg

Kako potovanje obogatiti z idejo?

Pri načrtovanju potovanja se velikokrat znajdemo v zagati, ki se v danem trenutku lahko zdi usodna za potek načrtovanja našega potovanja. S koristnimi popotniškimi članki, dokumentarnimi potopisi, turističnimi vodniki in dobrimi knjigami o želeni destinaciji pa lahko pripomoremo k hitrejšemu razumevanju ciljne države in razvoju potovanja na lastno pest. Potovanje v velemesto Seul vam lahko olajša Lonely Planet s knjižno izdajo Pocket Seoul, v kateri najdete veliko koristnih nasvetov, kako prihraniti denar, kje prespati, kaj si ogledati, kam po nakupih itn. Knjiga Pocket Seoul mesto predstavi s šestnajstimi barvnimi zemljevidi mestnih sosesk in barvnimi fotografijami znamenitosti, s katerimi Seul doživimo še pred odhodom na potovanje.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava