Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Zakaj potovati na avstralsko celino in Melbourne?

Popotniški nasveti za Melbs Vegas

Metropolo Melbourne najbolje označijo besede infrastruktura, okolje ter izobraževanje, kultura, stabilnost in zdravstvo, zaradi česar je Melbourne najbolj primerno mesto za življenje v Avstraliji in tretje najbolj primerno v svetu. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1835 za časa vladavine kralja Viljema IV. Britanskega. Zaradi osupljive arhitekture in živahne umetniške scene je Melbourne primerljiv z New Yorkom in Parizom, četudi je tako edinstven, kar ponazarja skupnost 140 različnih narodov z raznoliko kulturo. Od začetka ustanovitve britanske naselbine kultura mesta nastaja pod vplivom evropske kulture, zlasti viktorijanske kulture z otočja Velike Britanije. Avstralsko kozmopolitansko mesto je posejano s kavarnami, bari, restavracijami in galerijami, ki so nastale po evropskem modelu iz obdobja viktorijanske dobe ter takratne arhitekture. Zakaj bi potoval v avstralski Melbs Vegas spoznaj s praktičnimi nasveti za potovanje na vzhodno celino Avstralijo.

Vsebina

Ime Melbourne je za avstralsko mesto izbral guverner Novega Južnega Walesa Richard Bourke leta 1837 in ga po svojem obisku v mesecu marcu določil po Williamu Lambu, takratnem britanskem premierju 2. vikontu melbournskemu, iz vasi angleškega Midlandsa, Melbourna v Derbyshiru. Ob ustanavljanju novega mestnega sveta naselbine Melbourne mesto pridobi pomenljivo geslo, ki ga vključijo v melbournski grb. Krajše geslo »Vires Acquirit Eundo« ali »S potjo pridobivamo na moči« je županu predlagal prvi sodnik mestnega okrožja Judge Willis. Ta je geslo povzel z Vergilovega epa Eneida IV 175. V prvi polovici 20. stoletja po združitvi Avstralije, ko so gradili glavno mesto Canberro, je v Melbournu vse do leta 1927 deloval začasni sedež vlade nove države. Takrat novo zgrajena Canberra postane prestolnica države v Teritoriju glavnega mesta Avstralije.

Festivalno dogajanje ter Parrtjima

Melbourne s festivalskim dogajanjem navdušuje privržence dobre glasbe, filma in gastronomije preko celega leta, zato je v mestu vedno prisotno dobro vzdušje ter zabava. Z vsemi naštetimi vrstami festivalskih dogodkov je tu še kultura avstralskih staroselcev, aboridžinov, s čimer se praznuje najbolj priljubljen festival luči Parrtjima, ki od leta 2016 povezuje obiskovalce s kulturo domorodnega prebivalstva Avstralije. Festivali so namenjeni za različne starostne skupine s pestrim kulturnim programom za vse okuse. Izbiraš lahko med:

02_Potovanje_v_Melbourne_-_A_trip_to_Melbourne_-_ENVATO.jpg

  • NGV poletni festival za otroke prinaša plesni party Baby Shark, delavnico Shake your Fins, plesno delavnico Ocean Bharathanatyam, ure joge Flow like a Wave, zgodbarjenje itd. Na ustvarjalnih delavnicah otroci pridobijo veščine umetniškega ustvarjanja ter naredijo svoja dela.
  • Antipodes festival predstavlja grško kulturo, ples, glasbo in gastronomijo s številnimi nastopajočimi umetniki, ki na ulici Lonsdale s performansi ustvarijo nepozabno doživetje. Tukaj so postavljene tudi stojnice s hrano in drugimi izdelki, kot tudi prostori za izvajanje grških delavnic.
  • Mednarodni festival komedije v Melbournu vabi na dneve zabave in smeha, kjer boš priča neustrašnim komedijantom, družinskim brezplačnim dogodkom, izvirnim samostojnim predstavam ter večerni zabavi, ki se zaključi pozno v noč. Festival ponuja komične predstave po vsem mestu.
  • RISING festival združuje umetnost, glasbo in kulturo po vseh predelih v središču mesta Naarm. Mestne ulice z mestnim trgom, cerkve, parkirišča in popularna prizorišča postanejo v mesecu juniju kraji dogajanja letnega festivala, na katerem umetniki naredijo žur na njem si pa glavni akter ti.
  • Melbournski festival hrane in vina promovira produkte avstralske zvezne države Viktorije na mnogih visokih kulinaričnih dogodkih s konceptualno pripravljenimi jedmi ter postrežbo z vini. Dogodki zajemajo malice, kosila, večerje in preizkušanje najboljših vin že vse od leta 1993.

Kam te vabi melbournska ponudba?

Predmestje Melbourna, obalno podeželsko okrožje Pearcedale je zeleno okolje, kjer se nahaja 10 hektarov velik park divjih živali Moonlit Sanctuary s šestdesetimi vrstami avstralskih živali kot na primer kenguruji, dingi, koalami, tasmanskimi vragi ter tudi drugimi ogroženimi vrstami živali. Druga izbira za potep po naravnem parku Koala Wildlife na otoku Phillip Island nudi izkušnjo ogleda koal in pingvinov na obali otoka kot tudi sproščanje na eni izmed plaž Woolamai, kot je Woolamai surf plaža. Koala Wildlife tura med drugim ponuja ogled mesta, kjer živi kolonija avstralskih krznenih tjulnjev. Great Ocean Road, tura s panoramskim razgledom na apnenčaste sklade Dvanajst apostolov na enodnevnem izletu prikaže obalni pas izven zaliva pristanišča Phillips. Ponudba vključuje vstopnico v narodni park Port Campbell, v katerem so na voljo prenekatere športne in prostočasne aktivnosti, zaradi katerih si boš želel svoj izlet v park ponoviti.

03_Potovanje_v_Melbourne_-_A_trip_to_Melbourne_-_ENVATO.jpg

Plaža Torquay na območju Great Ocean Road s surfersko ponudbo te v dveh urah surferskih osnov nauči, kako se kosati z valovi v Quiksilver neoprenski obleki za surfanje ter ti poda iztočnice za nadaljnje preizkušnje z desko na vodi. Kajakaštvo ni bilo nikoli tako lahkotno kot na reki Yarra v Melbournu, kjer boš s pomočjo lokalnega vodnika veslal skozi samo središče do območja Docklands. Tvoja kajakaška izkušnja traja približno dve uri ter obsega celotno opremo za najboljši spust po reki. Da bi videl metropolo Melbourne tudi z višine, se podaj na let z balonom ob sončnem zahodu. Celotna tura ti bo vzela 3–4 ure, medtem ko si boš lahko metropolo iz zraka ogledoval eno uro v spremstvu visoko izkušenih pilotov. Pred poletom iznad Melbourna boš sodeloval v različnih zanimivih kot tudi zabavnih nalogah, preko katerih spoznaš in osvojiš spretnosti za polet z balonom.

04_Potovanje_v_Melbourne_-_A_trip_to_Melbourne_-_ENVATO.jpg

Nadalje se spoznavanje metropole nadaljuje s križarjenjem po melbournskem pristanišču po reki Yarra proti Hobsonovem zalivu, v katerem si lahko vzameš čas za kavo in čaj ob čudovitem pogledu na obzorje. Enourno križarjenje te seznani z zgodovino naseljevanja, razvoja in razcveta mesta v 19. stoletju. Reko Yarra lahko raziščeš tudi na lastno pest in se v družbi prijateljev odpraviš na križarjenje po reki z okolju prijaznim električnim čolnom, na katerem boš sam svoj kapitan s samostojno organiziranim piknikom. Le eno uro in pol izven Melbourna na Polotoku Mornington si naberi moči v termalnem kopališču Peninsula Hot Springs, ki obsega 70 urejenih sprostitvenih točk, kot so mineralne kopeli, vroči bazeni in savne. Tukaj, v urejenem naravnem okolju, se lahko bolje povežeš s samim seboj, se sprostiš in nenazadnje z geotermalnim kopanjem poživiš svoje čute.

05_Potovanje_v_Melbourne_-_A_trip_to_Melbourne_-_ENVATO.jpg

V centralni hostel z brezplačno e-knjigo

Dostop do Melbourna je veliko lažji z YHA Melbourne Central hostlom in Hostelling International vrednotami, ki gostom kot trajnostno usmerjene zelene vrednote z misijo po zmanjšanju ogljičnega odtisa vzpodbujajo trajnosten način življenja. O centralnem melbournskem hostlu in storitveni ponudbi si lahko prebereš članek Melbourne Central YHA na ulici Flinders, kjer boš izvedel, kakšen način gradnje in porabe virov so izbrali zato, da udejanjijo trajnostno usmerjen način delovanja storitvenega objekta. Kljub vsem hostelskim aktivnostim pa s seboj vzemi brezplačen turistični vodnik Accessible Melbourne, s katerim si boš na potovanju po melbournski metropoli ustvaril svojevrstno doživetje ter načrtoval svoj dan na prav poseben način skupaj z založbo Lonely Planet. Tako bo tvoje potovanje v avstralsko zvezno državo Viktorijo in metropolo Melbourne nepozabno.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava