Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

New York, največje mesto Združenih držav Amerike

Poslušajte zvočni odlomek

Popotniški nasveti za tvoje potovanje

Velemesto New York se nahaja v zvezni državi Združenih držav Amerike – New York. Obsega 8.930.002 prebivalca in je največje mesto zvezne države New York kot tudi Združenih držav Amerike. Metropolitansko območje mesta New York, ki vključuje območje zvezne države New York šteje 20.365.879 prebivalcev s 122.057 kvadratnih kilometrov površine področja ozemlja, medtem ko se južni del države in mesta New York razteza na 778,18 kvadratnih kilometrih površine ozemlja. Pristaniško mesto je razdeljeno na pet okrožij, ki so ustanovljena na najbolj poseljenem otoku Združenih držav Amerike — Long Islandu ali Paumanoku. Okrožja Brooklyn, Queens, Manhattan, Bronx in Staten Island leta 1898 postanejo združena mestna občina velemesta New York. Vsem popotnikom, ki bi radi izvedeli kaj več o New Yorku in vsem, kar ponuja, s popotniškimi nasveti Popotniškega združenja Slovenije skrbimo za to, da vam predstavimo ciljno destinacijo in najbolj atraktivne ponudbe za obisk muzejev ali ogled turističnih znamenitosti.

Vsebina

7 TOP turističnih aktivnosti v velemestu

1. Kip svobode

Kip svobode je neoklasična skulptura, ki jo je oblikoval francoski kipar in slikar Frédéric Auguste Bartholdi ter inženir Gustave Eiffel. Kip narejen iz bakra so Američani dobili v dar od francoskega naroda v znak spoštovanja skupne naveze. Skulptura predstavlja rimsko boginjo Libertas ali personifikacijo svobode, ki v desni roki proti nebu drži baklo, v levi roki pa tabulo ansato ali tablico z zaključeno, stilizirano obliko repa lastovice, na kateri je viden napis 4. julij 1776. Datum deklaracije neodvisnosti Združenih držav Amerike je zapisan z rimskimi številkami (JULY IV MDCCLXXVI). Pri nogah je viden zlomljen okov in veriga, kar simbolizira ukinitev sužnjelastništva v ZDA. Višina kipa meri 93 metrov v višino.

02_Potepanje_po_New_Yorku_-_Wandering_around_New_York_-_Statue_of_Libery_-_Photo_by_Julius_Drost_on_Unsplash.jpg

2. Empire State Building

Empire State Building je newyorški nebotičnik iz leta 1931. Zasnovalo ga je podjetje Shreve & Lamb v sodelovanju z inženirjem Homerjem Gageem Balcomon in podjetjem Starrett Brothers and Eken. Nebotičnik s 102 nadstropji meri 381 metrov v višino in je bil v času nastanka izgradnje najvišja stavba na svetu. Zgrajen je v newyorškem slogu art deco, ki je značilen za ameriško obdobje moderne v času pred drugo svetovno vojno. Sprva so nebotičnik osvetljevali reflektorji, dandanes pa je osvetljen z LED-diodami. Na nebotičniku je več nadstropij namenjenih ogledovanju okolice New Yorka na posebej urejenih platformah za opazovanje, ki jih lahko dosežeš v 80., 86. in 102. nadstropju nebotičnika, kjer se nahaja oddajnik več lokalnih televizijskih in radijskih postaj.

03_Potepanje_po_New_Yorku_-_Wandering_around_New_York_-_Empire_State_Building_Photo_by_Kit_Suman_on_Unsplash.jpg

3. One World Trade Center

One World Trade Center je poslovni center s 94 nadstropji, ki meri 417 metrov v višino. Zaključna dela so bila izvedena v letu 2015 z načrti ameriškega arhitekta Davida Childsa in podjetja Skidmore, Owings & Merrill. Poslovni center je nastal po terorističnem napadu na stolpa dvojčka World Trade Centra v letu 2001 in postal najvišja stavba Združenih držav Amerike ter sedma najvišja stavba na svetu. V njem so urejena tri nadstropja za opazovanje mesta, ki so tudi najvišje razgledne točke v New Yorku. Za vse ljubitelje kulinaričnih doživetij je v 101. nadstropju na voljo One Cafe, One Mix in restavracija One Dine, kjer je mogoče najeti prostor za različne dogodke, kot so poroke, konference in predstavitve.

4. Rockefeller Center

Rockefeller Center je kompleks 14 zgradb zgrajenih na 8,9 hektarjev veliki površini ozemlja v soseski med 48. in 51. ulico okrožja Midtown Manhattan v New Yorku. Zgradbe Rockefeller Centra je dal zgraditi John D. Rockefeller Jr. med leti 1930 in 1939. Kompleks je zasnovan v newyorškem slogu art deco, pred začetkom druge svetovne vojne. Idejno zasnovo stavbne arhitekture je oblikoval arhitekt Raymond Hood in podjetje Hood, Godley & Fouilhoux v sodelovanju s podjetjem Corbett, Harrison & MacMurray in Reinhard & Hofmeister. Celoto Rockefeller Centra zaokroža umetnost slikarstva in kiparstva z znamenito fresko Man at the Crossroads, katere avtor je Diego Rivera, ter kipoma Paula Manshipa Prometej in Leeja Lawrieja Atlas.

05_Potepanje_po_New_Yorku_-_Wandering_around_New_York_-_Photo_by_Ono__Kosuki_via_Pexels.jpg

5. Metropolitanski muzej umetnosti

Metropolitanski muzej umetnosti je največji muzej v ZDA. Razdeljen je na dve lokaciji, MET peta avenija in manjša druga lokacija MET samostan. Muzej Met peta avenija so zasnovali arhitekti Richard Morris Hunt, Calvert Vaux in Jacob Wrey Mould. Stavba je bila zgrajena leta 1880 v arhitekturnem slogu Beaux-Arts, ki izhaja iz pariške šole v 19. stoletju. Muzej samostan je bil zgrajen med letoma 1935 in 1939. Oblikoval ga je arhitekt Charles Collens v eklektičnem slogu, s čimer povezuje srednjeveški, romanski in gotski slog. Muzejski oddelki predstavljajo antično, egipčansko in evropsko umetnost ter ameriško in moderno umetnost. Zbirka ljudske umetnosti obravnava afriško, azijsko in oceansko umetnost kakor tudi bizantinsko in islamsko umetnost.

6. Muzej moderne umetnosti MoMA

Muzej moderne umetnosti MoMA je osnovala Abby Aldrich Rockefeller, žena Johna D. Rockefellerja Jr. z dvema prijateljicama Lillie P. Bliss in Mary Quinn Sullivan. Prostore za muzej so najele v stavbi Heckscher Building, ki se danes imenuje Crown Building, kjer je leta 1929 muzej prvič odprl svoja vrata. Stavbo za muzej sta zasnovala arhitekta Philip L. Goodwin in Edward Durell Stone v tradicionalnem Beaux-Arts slogu. Z letom 1939 je bil muzej preseljen v novo stavbo. Muzej so v drugi polovici 20. stoletja postopoma dograjevali in z arhitektom Yoshio Taniguchijem v letu 2004 zaključili. Muzejska zbirka obsega 200.000 umetniških del iz obdobja moderne in sodobne umetnosti. Več kot 98.000 reprodukcij si lahko ogledate na spletni strani MoMA.

06_Potepanje_po_New_Yorku_-_Wandering_around_New_York_-_Photo_by_Mohamed_Almari_via_Pexels.jpg

7. Central Park

Central Park je peti največji park v New Yorku, ki se razteza na 341 hektarjev. Zasnovala sta ga krajinska arhitekta Frederick Law Olmsted in Calvert Vaux. Park je nastajal v letih med 1857 in 1876, vendar je bil za javnost odprt v letu 1858. Obiskovalci Central Parka se lahko razvedrijo s številnimi aktivnostmi, ki jih park ponuja. Ameriški prirodoslovni muzej, živalski vrt Central Park, muzej Guggenheim, grad Belvedere, vrt Conservatory, bazen Lasker, drsališče Wollman, tenis center, terasa in fontana Bethesda, most Bow, vrtiljak s konji, izleti s kočijo, poletni koncerti, joga, fitnes in izposoja koles so samo nekatere aktivnosti, s katerimi si lahko popestrite dan. S ponudbo aktivnosti v Central Parku v New Yorku ti ne bo nikoli dolgčas.

07_Potepanje_po_New_Yorku_-_Wandering_around_New_York_-_Central_Park_-_Photo_by_Hector_Arguello_Canals_on_Unsplash.jpg

HI namestitev s popotniško literaturo

Ko se odločaš, kje bi rezerviral svojo nočitev v New Yorku, ti pri tem lahko pomagamo na Popotniškem združenju Slovenije, kjer imaš kot član združenja možnost uveljaviti 10-odstoten popust pri rezervaciji nočitve. Hostel HI-New York City omogoča hiter dostop do Central Parka in Times Square. Nastanitev pa za svoje goste organizira različne dnevne izlete, dogodke, večerne zabave in mnogo drugih aktivnosti, ki se jih lahko udeležiš. HI-New York City povezuje ljudi iz različnih okolij in kultur s trajnostnim načinom delovanja, saj si v hostlu z razvojem ekoturizma prizadevajo ohranjati življenjsko okolje in zaščititi lokalno skupnost. Namestitvene storitve vključujejo 667 ležišč z zasebnimi in skupinskimi sobami, kuhinjo, večnamenske prostore za druženje in sprostitev, bar, hrano in pijačo, pralnico, prostor za prtljago in teraso s stoli in mizami.

Potovanje v mesto, ki nikoli ne spi je mogoče organizirati s pomočjo člankov Popotniškega združenja Slovenije in popotniške literature založbe Lonely Planet. Da bi ti bilo lažje pri izbiri namestitve organizacije Hostelling International si preberi članek Že veste, kje boste spali v New Yorku? in pridobi ključne informacije o hostlu HI-New York City. Več različnih popotniških namigov, kaj si ogledati v New Yorku svetujemo s člankom New York, New York, v katerem izveš podrobnosti o kulturi in športu. Ob koristnih nasvetih v člankih Popotniškega združenja Slovenije ti priporočamo 448 strani dolgo knjigo z naslovom New York City. Knjiga predstavi vse, kar bi hotel izvedeti, preden se odpraviš na pot, zato je opremljena z 52 zemljevidi, ki razkrivajo mestne poti.

09_Potepanje_po_New_Yorku_-_Wandering_around_New_York_-_Wandering_around_New_York_-_Photo_by_Ramil_Ugot_via_Pexels.jpg

Potepanje po New Yorku

New York je mesto vsakega svetovnega popotnika, ki ima rad raznovrstno kulinariko in značilen kozmopolitanski način življenja, s čimer se povezuje osebni slog oblačenja in razumevanje do sveta. Mesto ponuja veliko število barov, restavracij in klubov kot tudi muzejev, galerij in modnih ateljejev. Potepanje po prestolnici mode prinaša nešteto možnosti po raziskovanju svetovnih trendov, ki jih New York večkrat na leto predstavi. Filmska industrija mesta New York ali The Big Apple je najbolj dobičkonosna dejavnost vseh filmskih industrij na svetu. Filme si je mogoče ogledati na Big Apple Film Festivalu, New York Film Festivalu, Tribeca Film Festivalu in drugih festivalih v mestu. Obkljukaj raziskovanje New Yorka in njegove produkcije s seznama tvojih potovanj in se pridruži Popotniškemu združenju Slovenije na potovanju po prestolnicah sveta.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava