Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kako pričeti pisati blog v 10 korakih – 2. del

V prvem delu prispevka smo se dotaknili pomembnih odločitev pred začetkom pisanja bloga ter »nakupa« tvoje virtualne zemlje. V naslednjih 5 točkah pa bomo to zemljo »obdelali« ter napisali prve prispevke za tvoj blog.

1. Odloči se, kako bo tvoj blog izgledal

Pri izbiri »teme« za blog imaš na voljo ogromno število tako brezplačnih kot plačljivih tem, lahko pa si spletno stran oblikuješ tudi po lastni meri (kar sicer zahteva nekoliko več znanja, lahko pa jo zate oblikuje nekdo drug).

Tvoj stil in tema bloga naj odražata vsebino, saj povezana celota naredi lepši prvi vtis. Tako se na primer k hudomušnemu/igrivemu blogu podajo žive barve, lepotni blogi so velikokrat v pastelnih barvah, z modro barvo zagotovo zadeneš, če pišeš o potapljanju … K sreči je dovolj, da samo malce pobrskaš po spletu in najdeš nekaj primernega zase (kjer morda tvoji popravki sploh ne bodo potrebni).

2. Namesti vse potrebne vtičnike

Ja, še preden se lotiš pisanja, te čaka še nekaj tehničnih zadev. Vtičniki so programske komponente, ki dodajo funkcionalnost tvojemu spletnemu kotičku – imajo npr. funkcijo zaščite pred virusi, omogočajo vpogled v statistiko obiska tvoje spletne strani, omogočajo predvajanje videoposnetkov ali ogled slik v obliki galerij, na tvojem blogu prikazujejo ikone za družbena omrežja itd. Na spletu obstaja kup člankov o tem, katere vtičnike je res priporočljivo namestiti.

3. Ustvari prve strani na blogu

Še preden se lotiš pisanja prvih prispevkov, ustvari stran, na kateri napišeš nekaj o sebi ter o svojem blogu. Dodaj tudi (na isto ali drugo stran) kontaktne podatke, prav tako pa je pomembno, da imaš na blogu povezavo do strani, kjer je razložena politika zasebnosti in obdelave podatkov (zadeva o piškotkih, ki niso enaki tistim iz babičine pečice).

4. Začni pisati prispevke

Tako, končno je čas za pisanje! Blog z enim samim prispevkom bo malce dolgočasen, zato pred »uradno otvoritvijo« napiši vsaj 5–10 prispevkov.
Ko so prispevki napisani, jih je treba v (običajno) Wordpressu* še oblikovno urediti, jim dodati fotografije ali videe, tabelo vsebine ter ostale stvari po želji (npr. »pine«, če uporabljaš Pinterest).

*Wordpress je sistem, ki se uporablja kot orodje za postavitev spletnih strani.

NEKAJ NASVETOV ZA PISANJE PRISPEVKOV ZA BLOG:

 • Stavki naj bodo jasni in ne predolgi.
 • Besedilo smiselno razdeli v odstavke, da je lažje berljivo – kača od začetka do konca bo hitro odvrnila bralca (tudi če ima ta v roki veliko skodelico kave).
  Vsak prispevek naj ima nek cilj, naj si bo to navdihniti bralca ali mu priskočiti na pomoč z uporabnimi informacijami.
 • Preveri, kolikokrat uporabiš besedo jaz/midva/mi – če tematika prispevka zajema tvoja razmišljanja, potopise ipd., je pogosta uporaba teh besed čisto ok, sicer pa imej v mislih bralca (Mimogrede, opaziš, kolikokrat sem v tem prispevku uporabila prvo osebo ednine?).
 • Tako pri pisanju zgodb kot pisanju nasvetov ne pozabi na osnovno strukturo »šolskega spisa« – uvod, jedro in zaključek dajo smisel vsakemu prispevku.
  Če se na tvojem blogu znajdejo negativne ocene (države, kraja, izdelka), naj bodo te vedno podkrepljene z dejstvi. Če je bilo nekaj po tvojem mnenju res zanič, napiši, zakaj tako misliš. Ne pozabi, bralec ti zaupa. Po drugi strani pa povej tudi, zakaj te je neka stvar navdušila.
 • Preveri dejstva. Vedno.
 • Ne zadovolji se le z nizanjem informacij, bralcu naslikaj prizor (Se spomniš »lepega vremena« iz prvega dela prispevka?).
 • Ko napišeš prispevek, ne hiti – nihče ni na dirki in ničesar ne zamujaš, če ga ne objaviš takoj. Vrni se k prispevku kak dan ali dva pozneje ter ga še enkrat preberi, popravi morebitne slovnične napake, obrni kakšen stavek ali dva … Skratka, daj mu čas. Kakovost pred količino.
 • In še morda najpomembnejši nasvet – iz bloga naj sije tvoja osebnost. Tudi če je tvoj blog predvsem poln uporabnih informacij za bralca, je to še vedno TVOJ blog. Turističnih ali kuharskih (ter ostalih) portalov in spletnih strani je veliko, ti pa si tisti/-a, ki svojemu blogu daje edinstven pečat.

5. Klikni »objavi« in deli prispevke v družbenih medijih

Tako, zdaj pa je končno čas, da uradno »otvoriš« svoj blog. Objavi ga skupaj s prispevki ter jih podeli med prijatelje in na družbenih omrežjih.

Čestitam, zdaj tudi ti pišeš blog!

Vsak začetek je težak, a sčasoma gre lažje – in tako je tudi s pisanjem bloga. Predvsem ti polagam na srce, da pišeš o stvareh, ki te veselijo, ter se ne primerjaš z drugimi, ki se s tem ukvarjajo že dlje časa – tudi oni so bili nekoč na začetku. Pa le pogumno naprej!

Sorodni članki

Prijava