Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Popotniško odkrivanje Francoske republike – Francije

Poslušajte zvočni odlomek

Liberté, égalité, fraternité

Potovanje v Francosko republiko ali Francijo vsako leto privabi približno 80.000.000 turistov z vsega sveta. Glavno mesto Francije je Pariz, ki so ga prvotno naseljevali Rimljani. Rimsko mesto so poimenovali po keltski besedi Lutetia, kar pomeni naselje blizu močvirja. V Franciji živi 67.364.000 ljudi. S številom prebivalstva je takoj za Nemčijo druga največja država v Evropski uniji in šteje 13 odstotkov celotnega prebivalstva Unije. Francoska republika obsega metropolitansko ozemlje v Evropi s trinajstimi regijami, vključno z otokom Korziko, kjer živi 95 odstotkov francoskega prebivalstva, in petimi regijami čezmorskih ozemelj ali teritorijev s petimi odstotki francoskega prebivalstva.

GET YOUR GUIDE ima kar nekaj popotniških nasvetov za francoska področja na petih čezmorskih ozemljih Guadeloupe, Martinique, Francoska Gvajana, Mayotte in Reunion, ter Francosko Polinezijo, Wallis in Futuno, Saint Pierre in Miquelon, Saint Barthelemy, Saint Martin ter francoska južna in antarktična ozemlja. Francosko ozemlje v Evropi je s 643.801 kvadratnim kilometrom največje v Evropski uniji. Prebivalstvo države sestavlja 85 odstotkov belcev, 10 odstotkov Severnoafričanov in migrantov iz afriške regije Magreb, pet odstotkov temnopoltih prebivalcev in dva odstotka Azijcev.

Počitnikovanje na najstarejših destinacijah sveta

Francija predstavlja najbolj obiskano državo na svetu, ki s čudovitimi metropolitanskimi mesti ali slikovitimi manjšimi naselji in departmajem v jugovzhodni Franciji popotnikom predstavlja srednjeveško arhitekturo in razkošne palače iz 18. stoletja. Najbolj obiskane destinacije v Francoski republiki so Pariz, Marseille, Lyon, Toulouse, dolina Loare, Mont Saint-Michel in Dordonja.

Pariz je prvo največje mesto v Franciji, ki ga letno obišče 45.000.000 popotnikov. Mesto slovi kot turistično priljubljena popotniška destinacija, ki z razkošnimi bulvarji, stavbami in zanimivimi turističnimi atrakcijami, kot so Eifflov stolp, katedrala Notre-Dame in pariške katakombe, pripoveduje zgodovino francoskega naroda in mesta. Kaj si ogledati in doživeti v Parizu ter kako potovati v desetem največjem mestu po številu prebivalstva v Evropi, si lahko preberete v člankih Glavne in tudi brezplačne znamenitosti Pariza in 10 brezplačnih stvari v Parizu.

02_Photo_by_Mathias_Reding_on_Pexels_-_Izlet_v_Francijo_-_Trip_to_France.jpg

Marseille je eno izmed najstarejših evropskih mest in drugo največje mesto v Francoski republiki. Poznano je po znameniti rimokatoliški baziliki Notre-Dame de la Garde, ki je kot simbol mesta in priljubljeno stičišče romarjev eno bolj obiskanih turističnih znamenitosti. Začetki gradnje segajo v leto 1853 do zaključenih del v letu 1897. Nahaja se na 154 metrov visokem hribu, imenovanem La colline de la Garde, kjer višina stolpa bazilike predstavlja znamenit kip Device Marije, ki meri 11,20 metra v višino. Bazilika Notre-Dame de la Garde je zgrajena v bizantinskem slogu.

Lyon je tretje največje mesto v Franciji, kjer se združita reki Ren in Sena. V središču mesta na trgu Place Saint-Jean, ki je skupaj z zgradbami in kulturnimi znamenitostmi vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, stoji katedrala Saint-Jean-Baptiste de Lyon. Gradili so jo od leta 1180 pa vse tja do leta 1476. Zgrajena je v gotskem slogu, cerkvena ladja pa meri 80 metrov v dolžino, 20 metrov v širino in 32,50 metra v višino. Posvečena je svetemu Janezu Krstniku, potujočemu pridigarju, ki je od 1. stoletja pr. n. št. do 30. let n. št. širil katoliško vero.

Toulouse ali La Ville Rose (rožnato mesto) je četrto največje mesto v Francoski republiki. Grof Rajmond VII. je leta 1229 ustanovil eno izmed prvih univerz v Evropi, ki jo je poimenoval Université de Toulouse. V metropolitanskem mestu se vsako leto izobražuje okrog 140.000 študentov, zaradi česar je Toulouse postal četrto največje študentsko mesto v Franciji. Seznam Unescove svetovne dediščine v Toulousu beleži kulturne znamenitosti Canal du Midi, baziliko Saint-Sernin de Toulouse in romarsko pot do stolnice svetega Jakoba v mestu Santiago de Compostela v Španiji.

03_Photo_by_DAT_VO_on_Unsplash_-_Toulouse_-_Izlet_v_Francijo_-_Trip_to_France.jpg

Dolina Loare je dolina v osrednjem delu Francoske republike, ki se razteza na dolžini 280 kilometrov. Področje doline Loare obsega 800 kvadratnih kilometrov in številne razkošne dvorce, kot so Château d’Amboise, Château d’Azay-le-Rideau, Château de Chambord, Château de Chenonceau, Château de Chinon, Château de Montsoreau, Château du Rivau, Château d’Ussé in Château de Villandry. Dolina Loare je zanimiva za popotnike, ki radi okušajo dobra vina, saj je področje širom sveta poznano po okusnih sadnih vinih in kulinariki.

Mont Saint-Michel je manjše otoško naselje, ki se nahaja v Spodnji Normandiji. Na otoku, kjer danes živi približno 30 ljudi, je škof Aubert iz Avranchesa leta 709 dal zgraditi opatijo Mont Saint-Michel. Legenda govori o tem, da je škof Aubert iz Avranchesa doživel videnje z nadangelom Mihaelom, ki mu je narekoval, naj da zgraditi cerkev na skalnatem otoku. Cerkev je zgrajena v romanskem in gotskem slogu. Občina Mont Saint-Michel z opatijo iz leta 709 je navdih mnogim umetniškim ustvarjalcem literature, filma in glasbe, ki ustvarjajo sodobno popkulturo.

04_Photo_by_Bert_Christiaens_on_Pexels_-_Mont_Saint-Michel_-_Izlet_v_Francijo_-_Trip_to_France.jpg

Dordonja je departma ali velika upravna enota v jugozahodni Francoski republiki, ki je bila ustanovljena v obdobju francoske revolucije na področju nekdanje francoske province Périgord. Departma Dordonja je poznan po jamah Lascaux, Font-de-Gaume, Rouffignac, Villars, Combarelles, Abri de la Madeleine, Roc de Cazelle in Bernifal, kjer se nahajajo arheološke najdbe prazgodovinskih jamskih poslikav iz paleolitika. Privlačna turistična kulturna znamenitost je tudi srednjeveška trdnjava s pogledom na reko Dordogne – Château de Castelnaud-la-Chapelle.

Turistične atrakcije v Francoski republiki

Francoska republika, država članica Evropske unije, je bogata dežela z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, ki vabi popotnike z vsega sveta, da raziščejo njene turistične atrakcije, zgodovino in vrhunsko kulinariko. Ob pomembnih zgodovinskih mestih in znamenitostih so ključne tudi velike osebnosti Francije, brez katerih države, kot jo poznamo danes, sploh ne bi bilo. Znani zgodovinski filozofi, pisatelji in znanstveniki iz Francije so René Descartes, Blaise Pascal, Charles Baudelaire, Gustave Flaubert, Louis Pasteur in Émilie du Châtelet. Država je poznana tudi po slikarstvu in umetnikih, kot so na primer Claude Monet, Paul Cezanne, Auguste Renoir, Edgar Degas, Edouard Manet in Paul Gauguin.

05_Photo_by_Matteo_CATHELIN_on_Unsplash_-_Izlet_v_Francijo_-_Trip_to_France.jpg

Pomembni predstavniki francoske zgodovine so Ivana Orleanska, svetnica Rimokatoliške cerkve in narodna junakinja, francoski sončni kralj Ludvik XIV. in Ludvik XVI. ter francoski politik in vojskovodja Napoleon Bonaparte. Z velikimi imeni francoske zgodovine se povezuje evropsko ideologijo, literaturo, iznajdbo, likovno delo in vrsto arhitekturnih presežkov kot tudi monumentov, s katerimi je Francoska republika številka ena na seznamu turistično in zgodovinsko zanimivih držav, ki jih je treba obiskati.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava